wil je Een TENDER of een SLOEP KOPEN?

De tender sloep hype in Nederland van eind vorige eeuw heeft geleid tot twee veel voorkomende boottypes: sloepen en tenders. Men ziet de tender sloep als één soort, maar toch vrij sterk van elkaar verschillend. Hoe kan je een tender of een sloep kopen?

 
 
 

EEN TENDER SLOEP KOPEN IN AMSTERDAM?

Verschil tussen een tender en sloep

Wat zijn nou de overeenkomsten en verschillen tussen sloepen en tenders? Simpel gezegd is een sloep een open, langzaam varende boot met kabelaring (stootrand van touw) en is een tender een slankere, snel varende boot. Veel sloepenbouwers gaan mee in de trend van tenders en noemen hun product een tendersloep. Ook zie je opgeleukte sloepen, die het predicaat tender krijgen opgeplakt.

Wil je een sloep kopen of een tender kopen? In beide gevallen is het de moeite waard om je in de verschillen tussen deze twee te verdiepen. Zowel de sloep als de tender hebben een historie die verder teruggaat in de tijd. Je had vissloepen, marinesloepen en reddingssloepen. Meestal overnaads in hout gebouwd, met een lange rechte kielbalk. De meeste sloepen werden voortbewogen door te roeien, maar ook met een klein zeil. De kabelaring, die je nog altijd op sloepen tegenkomt, is afkomstig van de reddingssloep. Dat geldt ook voor de leguaan, een stootkussen van gevlochten touw op de steven van de boot. De oudste sloep is de ‘chaloupe’, een vissloep uit Frankrijk van begin 19e eeuw. In Amerika had je visserijsloepen, kleine bootjes die aan dek meegingen op een groter schip en van waaruit werd gevist bij de visserijgronden.

De Tender

Wat is een tender? De Tender is oorspronkelijk een boot die voorraden en passagiers naar een groter schip brengt. Niet alleen mensen naar passagiersschepen, maar ook bemanning en voorraden naar marineschepen en lichtschepen. Vooral in de 19e eeuw en eerste helft 20e eeuw. Een stukje tender historie staat op naam van de zendschepen op de Noordzee in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Deze tenders bevoorraadden de zendschepen van bekende ‘piraten’ als Radio Caroline en Radio Veronica. Op cruiseschepen zie je tenders met een dubbele functie. Ze hangen in de davits als reddingsboot en worden bij aankomst te water gelaten om passagiers mee naar de wal te brengen. Ook zie je kleinere schepen met een tender aan dek, tegenwoordig zijn dit vaak RIB’s. Tenders worden vooral in Amerika ook gebruikt om publiek naar zeilwedstrijden op zee te laten kijken. De naam tender komt van ‘to tend’ (verzorgen).

De Sloep

De rompvorm van de oorspronkelijke sloep is rond, met een bolle steven. Het zijn langzaam varende boten. De moderne sloep wordt motorisch voortbewogen, is nog steeds een waterverplaatser en is in uitzonderlijke gevallen ook snel varend. Maar hiervoor is niet alleen een grote motor nodig, maar moeten kunstgrepen worden toegepast, zoals het monteren van trimvlakken. De sloep is een typisch Nederlands fenomeen en wordt meest gebruikt als gezellige borrelboot. Een goed ontworpen tender heeft een mooie, slanke rompvorm, met rechte steven en is veel meer geschikt voor snel varen. Vaak worden in tenders dan ook grote motoren geplaatst. Hierdoor zijn dit niet alleen borrelboten, maar zijn ze ook geschikt voor sportief gebruik en zie je ze ook in andere vaargebieden in het buitenland (ook op zee). Grote jachten of superjachten hebben vrijwel altijd een tender aan dek of in een ‘garage’.

De sloep is meestal volledig open en is tussen de 5 en 10 meter lang. De uitrusting varieert van basic tot luxe en chic. Dat geldt ook voort de (snelle) tender, maar deze zie je ook in grotere afmetingen, tot wel meer dan 15 meter. Zeker de grotere tenders hebben vaak een riante kajuit.

 
 
 
De Tender X28, een verrassend nieuwe layout, met het beste van beide andere modellen.
— Jeroen, eigenaar X28